Horopito

Horopito (Pseudowintera Colorata) ali “maorski poprovec” je verjetno najstarejša cvetoča rastlina na Zemlji, stara 65 milijonov let. Razlog, da je preživela v deževnem gozdu, kjer raste, je razvoj njene neverjetne odpornosti na plesni, glivice in bakterije. Te lastnosti so spoznali že Maori, ki so liste horopita tradicionalno uporabljali za blaženje različnih zdravstvenih težav, zaradi prijetnega pekočega okusa pa je postal priljubljena začimba.

Maori so horopito uporabljali za blaženje mnogih težav, ki so v močni povezavi z nedavno odkritimi znanstvenimi dognanji. Liste horopita so prežvečili ali zdrobili in delali zvarke z vročo vodo ter jih uporabili kot obkladke ali uživali, kadar je šlo za prebavne in želodčne motnje. Horopito so Maori uporabljali za tudi za celjenje ran, glivičnih obolenj kože, zdravljenje veneroloških bolezni, zobobol in glavobol.

Horopito vsebuje tudi veliko količino flavonoidov, kot je denimo kvercetin, zaradi katerih se rastlina varuje pred napadom prostih radikalov , ki nastanejo zaradi kemičnih reakcij med kisikom in sončno svetlobo: ta antioksidantna lastnost, pa je “dota proti staranju”.