SUPERHRANA

Hranilno najbogatejša hrana na svetu

 

Živila, ki jim z eno besedo rečemo kar superhrana, so pridelana na povsem naraven način in so vir najkoristnejših snovi, ki jih naše telo potrebuje za zdravje in dobro počutje.

 

Superhrana z visoko vsebnostjo vitaminov in mineralov, antioksidantov, proteinov, polisaharidov, esencialnih maščobnih kislin in aminokislin, encimov ter vlaknin nahrani naše celice in telesu pomaga, da ohrani ali pa si pridobi energijo za najboljše delovanje. Tako ta živila večina uporablja kot naravni dodatek, saj se jih ne uporabi veliko.

Prednosti superhrane ter drugih naravnih vitaminskih in minaralnih dodatkov je ravno ta, da se v naravi nikoli ne pojavljajo samostojno temveč vezani z drugimi, njim sorodnimi vitamini, minerali in hranili. Rezultat tega pa je bolj celosten in širši spekter delovanja na organizem in s tem tudi boljši odziv telesa. Sintetični dodatki imajo lahko vsebnosti enega vitamina večje kot naravni, vendar pa se skozi vidik učinkovitosti na telo ne morejo primerjati. Prav tako naravnih vitaminov in mineralov ni mogoče predozirati, saj telo presežek le-teh izloči z urinom.

 

Na splošno velja, da nam superhrana s celotno kombinacijo hranljivih snovi daje energijo in vitalnost na fizičnem in mentalnem nivoju, izboljšuje in ohranja splošno zdravje, imunsko odpornost, čisti in alkalizira telo, uravnava in vzdržuje celotno prebavo, nudi zaščito srca in drugih organov, zmanjšuje negativne vplive stresa in izboljšuje spanec,...

 

Prav tako je izvrstnega okusa in se prileže v vsaki sadno-zelenjavni mešanici ter presni ali pa kuhani in pečeni jedi. Meša se lahko v čaje, kavo, smoothie-je, jogurt, sadno ali zelenjavno solato,... kombinira z različnimi kosmiči, oreščki,... ter se uporablja kot dodatek omakam, juham, sladicam, pri peki kruha in pripravi drugih domačih jedi.

 

                                                                          Nataša Kolmanko


ACAI JAGODE

Açaí v naši deželi zaradi lažje uporabe besede pišemo Acai. Poimenovali smo ga »akaj«, originalna portugalska izgovorjava pa je [a,sa´i].

Zaradi zanimive sestave hranil in učinkovin od nekdaj velja za "popolno hrano"


Acai je majhna, temno vijoličasta jagoda, ki raste na palmi vrste Euterpe oleracea. Na vsaki palmi zraste seme in 20% le tega uporabljamo.

Acai jagode iz amazonskega deževnega pragozda vsebujejo naravne antocianide z veliko antioksidativno zmogljivostjo. Bogate so z antioksidanti, omega maščobnimi kislinami, aminokislinami in ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali ( A, B-kompleks, C, D, E, selen,kalcij, magnezij, baker, krom, cink, železo natrij, mangan, bor, kalij, molibden, jod) ter vlakninami, ki pomagajo pri prebavi.

Acai nam pomaga pri odpornosti telesa tudi pri hujših boleznih, izboljšuje presnovo in prebavo, daje energijo in moč, izboljša koncentracijo in umske sposobnosti, izboljša spanec, ugodno vpliva na ožilje in srce, pozitivno deluje na kožo in oči, varuje pred nastankom rakavih obolenj, ob redni vadbi pomaga pri izgubi odvečne telesne teže,...

Acai je torej zelo bogat vir snovi, ki jih naše telo potrebuje za zdravo življenje.

Acai lahko vmešamo v sok, čaj, smoothie, sadno solato, sladice,...



AÅ VAGANDA


Ašvaganda (Ashwagandha) je zaradi svojega izjemnega učinka v zelo kratkem času zbudila zanimanje tudi v znanstvenih vodah. Več kot 200 raziskav priča o učinkovitosti in vsestranskosti indijske rastline.


Kraljevsko ajurvedsko zelišče ali indijski ženšen slavi po svojem adaptogenem učinku. Gre za izjemno inteligenco rastline, saj dejansko ve, kaj naše telo potrebuje v danem trenutku. Tako nam čez dan pomaga tvoriti in ohranjati vitalno energijo ter hkrati deluje protistresno, zvečer pa nam zagotovi miren in globok spanec.

Izjemnost indijske korenine pa se kaže predvsem v njenem delovanju na hormonsko ravnovesje. Izredno obnavlja nadledvično žlezo ter tudi ščitnico in obščitnico.


S hormonskim neravnovesjem je (zdaj že dokazano) povezano več bolezni, kot smo lahko kdajkoli sklepali. Kronična utrujenost, izčrpanost, depresija, nespečnost, anksioznost, celo sladkorna bolezen. Ašvaganda s svojim pozitivnim delovanjem na hormone pomaga pri naštetih težavah in seveda tudi pri menstrualnih težavah, pri menopavzi, težavah z zanositvijo in pri neplodnosti,... Uporablja se tudi za krepitev moških spolnih organov ter kot afrodiziak.

Ayurveda - tradicionalna indijska medicina ašvagando uporablja za zdravljenje virusnih in bakterijskih infekcij, kronične utrujenosti, anksioznosti, depresije, nespečnosti ter pri impotenci, prezgodnjem staranju, šibkih kosteh, bolečem artritisu, nevroloških boleznih, Parkinsonovi bolezni, izgubi spomina,...

Znanstvene raziskave pa so pokazale sledeče pozitivne lastnosti ašvagande:
-    krepi imunski sistem
-    deluje protistresno
-    izboljša koncentracijo, spomin, sposobnost učenja
-    deluje protivnetno in celo proti malariji
-    znižuje raven holesterola
-    stabilizira krvni sladkor
-    blaži anksioznost in depresijo, pri čemer ne povzroča zaspanosti


Ašvaganda vpliva na vsa tkiva, zlasti na kosti in mišice. Tako pri starejših vzdržuje mišični tonus, športnikom pa pomaga pri povečanju mišične mase.

Ašvagando pri nas lahko dobite v prahu.

 


(Vir: FaceForce, Savina A. Ritter)

 

Recept: Smoothie za hormonsko ravnovesje


 

 

BAOBAB ALI OPIÄŒJI KRUHOVEC

Baobab vzpostavlja in vzdržuje črevesno floro, izboljšuje prebavo ter s svojo bogato vitaminsko vsebnostjo skrbi za odprnost celotnega organizma

Drevo opičjega kruhovca (Adansonia digitala) raste v Afriki, na Madagaskarju in v Avstraliji. Za nas uporabni plodovi imajo trdno lupino prekrito z mikroskopskimi dlačicami, ki ščitijo plod pred škodljivci. Poleg tega baobab ne gojijo posebej, temveč raste v divjini, zato ne uporabljajo nikakršnih pesticidov.

Baobab je za naše zdravje izredno koristen. Naše telo preskrbi z vitaminom C (15x več kot pomaranča) ter drugimi antioksidanti, B vitamini, kalcijem, magnezijem, kalijem, železom ter drugimi vitamini in minerali, aminokislinami (ima vseh 8 pomembnih aminokislin),...

Bogat je tudi s polnovrednimi vlakninami (zlasti s pektinom) ter poleg tega deluje kot odličen probiotik, zato je priljubljen za uravnavanje in izboljšanje prebave, ob prebavnih težavah (zaprtje, driska), za pomoč pri hujšanju,...

Uporaben je tudi v kozmetiki. Zmešamo ga z vodo in nanesemo na kožo, uporabimo ga v maskah za obraz,...

Primeren je za otroke, nosečnice, doječe matere ter alergike, saj ne vsebuje glutena, mleka ali soje.
 
Prah baobaba se lahko uporablja na veliko načinov – lahko ga enostavno dodamo jogurtu, soku, mleku, čaju, kosmičem ali skuti. Z ca. 2 čajnima žlicama (12g) prahu dnevno bo telo dobilo ca. 5,3g vlaknin in 35mg naravnega vitamina C.



 

BELE MURVE

Drevo murve ni potrebno škropiti, saj je sama rastlina odporna proti škodljivcem in boleznim. Plodovi so ekološko neoporečni in zdravi. 

Belo murvo je v Evropo najverjetneje zaneslo v 12. stoletju. Danes izjemno dobro uspeva v sredozemskih državah, saj ima rada sončne lege. Razmnožuje se s semeni in s potaknjenci. Semena naokrog raznašajo ptice, ki se rade hranijo s sladkimi sadeži.

Sadeži bele murve so sladki in zelo hrustljavi. Prav zato postaja vedno bolj priljubljeno suho sadje tudi pri nas. Poleg odličnega okusa pa je bela murva bogata z antioksidanti, vitamini in minerali ter vlakninami.

Bele murve so odličen samostojni prigrizek, prav tako pa se kombinirajo v sadnih solatah, smoothie-jih, marmeladi, kompotu, v kosmičih, oreščkih, z drugim suhim sadjem,...


 

CAMU CAMU

Najbogatejši vir C vitamina

 

Camu Camu (Myrciaria dubia) izvira iz amazonskega deževnega gozda, kjer to zeleno-rdečo jagodo že tisočletja uporabljajo v prehrani in medicini. Vsebuje veliko antiosidantov, aminokislin, fitokemikalij, vitaminov in mineralov in neverjetno visoke količine vitamina C.

 

Vitamin C je, kot je že znano, močan antioksidant, ki naše celice varuje pred prostimi radikali. Krepi imunski sistem in zagotavlja obrambo pred neugodnimi zunanjimi vplivi. Aktivira levkocite, ki v telesu sprožijo tvorbo obrambnih celic in tako pripomore k hitrejšemu okrevanju. Prav tako sodeluje pri tvorbi kolagena, ki je izredno pomemben za vezivna tkiva in nam tako omogoča zdravo kožo, hitro celjenje ran in drugih poškodb ter spodbuja regeneracijo mišic po fizični aktivnosti.

Poleg teh lastnosti je C vitamin izredno pomemben za absorbcijo železa v tankem črevesju in tako posledično pozitivno vpliva tudi proti slabokrvnosti.

 

Poleg neverjetne vsebnosti C vitamina pa v Camu Camu sadežu najdemo tudi vitamine skupine B, kalcij, fosfor, kalij in železo.

 

Svoje hranilne moči bo sadež pokazal z ugodnim delovanjem na možganske funkcije, srce, jetra ter na druge organe. Deluje na fizičnem in mentalnem nivoju ter blaži različna neugodna stanja, kot so glavoboli, migrene, depresija, prehladi, virusna obolenja, neplodnost,...

 

Sadež je kiselkastega in trpkega okusa, zato je bolje, če se ga vmeša v različne napitke, recimo čaje, sokove, smoothieje, jogurte ter se jim po potrebi doda tudi malo naravnega sladila.


 

CHIA SEMENA

Semena, bogata z omega 3 maščobnimi kislinami

Chia semena (salvia hispanica) vzdržujejo splošno zdravje in odpornost in povečujejo fizično vzdržnost telesa. Vsebujejo veliko količino omega 3 maščobnih kislin, ki so pomembne za krvožilni sistem, krepijo srce in preprečujejo nastajanje krvnih strdkov. So sestavina celičnih membran in posledično pripomorejo pri vseh živčnih, gibalnih in miselnih procesih.

Chia semena pospešujejo absorbcijo in razgradnjo maščob ter dajejo dolgotrajen občutek sitosti. Ob redni vadbi so zato primerna tudi kot pomoč pri izgubi telesne teže. Å portniki jih uporabljajo kot dodatek prehrani, saj omogočajo hitro in učinkovito regeneracijo mišic in ostalih tkiv.

Poleg omega 3 vsebujejo veliko beljakovin, antioksidantov, kalija, kalcija in železa ter drugih vitaminov in minaralov kot so A, D, K, E in B-kompleks, magnezij, fosfor, cink, mangan. Ne vsebujejo glutena in so zato primerna za ljudi s celiakijo.

Prav tako imajo močno hidrofilno sposobnost. čŒe Chia semena namočimo v vodo ali neko drugo tekočino za 10 minut, se bodo zgostila in s tem omogočila boljšo prebavo in hitrejšo hidratacijo celic ter bodo hkrati omogočila elektrolitsko ravnotežje v telesu.

To lastnost lahko uporabimo tudi kot naravno želirno sredstvo ali pa z njimi na ta način nadomestimo eno jajce pri peki.

Chia semena lahko vmešamo v kosmiče, jogurte, smoothieje, omake, solate in so izvrstna tudi v kruhu.


GUARANA

Guarana je plazeča rastlina iz porečja Amazonke, o kateri govorijo celo indijanske legende. Slovi po tem, da zvišuje nivo energije in fizične vzdržljivosti, nas ohranja budne in izboljšuje spomin. To pa še zdaleč ni vse, kar nam lahko nudi cenjena rastlina južnoameriških prebivalcev.

Guarana vsebuje guaranin, ki je zelo podoben kofeinu iz kave. Po večini se razlikujeta le v načinu delovanja. Kofein sicer nima tako negativnega učinka, kot mu ga v tej dobi pripisujejo (glavni krivci za znane negativne učinke kave so druge sestavine in primesi, ki niso naravno prisotne v kavi). Ob kofeinu nas morda zmoti le njegovo hitro in ne tako dolgotrajno delovanje. Za razliko od te snovi, pa guaranin v krvni obtok prehaja bolj počasi in s tem deluje dalj časa in bolj enakomerno.

Guarana zvišuje nivo energije in fizične vzdržljivosti, preprečuje utrujenost, ohranja budnost, izboljšuje spomin in koncentracijo, pozitivno deluje na imunski sistem ter stimulira centralni živčni sistem.

Poleg naštetega ugodno deluje na celoten prebavni trakt. Uravnava želodčno kislino in obnavlja sluznico in je tako primerna pomoč pri želodčnih težavah. Primerna je tudi kot pomoč pri zaprtosti, saj deluje hitro in ne povzroča krčev.

Ob redni telesni vadbi pomaga pri hujšanju, saj zmanjšuje apetit in pospeši metabolizem. Guarana je diuretik in tako pomaga tudi pri odvajanju vode iz telesa.

Guarana ne povzroča odvisnosti.

Uporaba

Pol čajne žličke prahu guarane zmešamo v vodo, sok, smoothie ali druge napitke. Guarano uporabimo po potrebi (daljše vožnje, študij,...) ali pa jo vsakodnevno uporabljamo določen čas. Enkratnega odmerka ne prekoračimo in z uporabo ne pretiravamo.



 

HE SHOU WU

Za krepitev jeter in ledvic

Korenina He Shou Wu (He Å o Wu) se v kitajski tradicionalni medicini uporablja predvsem za krepitev jeter in ledvic. Po nekaterih virih celo pomaga pri odpravljanju ledvičnih kamnov in preprečuje njihovo nastajanje. Prečiščuje kri in pomaga pri krepitvi kit, mišic in kosti. Izboljša vse telesne funkcije in tako pomaga telesu ohranjati vitalnost in moč.

He Shou Wu ali zmajeva rastlina, kot jo ponekod imenujejo, je zelo močan antioksidant in se ga uporablja za preventivo kot tudi za izboljšanje imunske odpornosti. Kitajci ga priporočajo tudi kot preventivno sredstvo proti prezgodnjemu staranju (predčasna osivelost in kožne gube).


KITAJSKA Å ISANDRA

Tradicionalna kitajska zdravilna rastlina poleg izjemno zanimivega okusa v sebi skriva celo bogastvo koristnih snovi, ki delujejo na fizični in mentalni ravni.

Å isandra (Schisandra chinensis) je plezalka, ki doseže višino do 10 metrov. Kitajci jo imenujejo Wu Wei Zi, kar pomeni sadež petih okusov. Tradicionalna kitajska zdravilna rastlina poleg izjemno zanimivega okusa v sebi skriva celo bogastvo nam koristnih snovi.

Glavna učinkovina šisandre so lignani, ki v telesu skrbijo za zdravje srca in ožilja, ščitijo jetra, poživljajo telo in delujejo kot antioksidant. Poleg visoke imunske odpornosti nam nudi pomoč pri okrevanju po boleznih in operacijah. Deluje tako na fizični kot tudi mentalni ravni.


Lastnosti kitajske šisandre:

-    okrepi in poživlja telo
-    izboljša imunsko odpornost
-    povečuje vzdržljivost telesa
-    zmanjšuje utrujenost
-    uravnava krvni sladkor
-    znižuje raven holesterola v krvi
-    izboljša umske sposobnosti
-    povečuje odpornost na stres
-    odpravlja depresijo
-    preprečuje nespečnost
-    izboljšuje vid
-    ...

Å isandra ima zelo širok spekter delovanja. Uporabljajo jo ljudje, ki potrebujejo veliko spodbude za delovanje celotnega organizma, saj krepi vsak organ posebej. Å čiti pred zunanjimi negativnimi vplivi in stranskimi učinki različnih terapij,...

Å isandro pri nas dobite v obliki posušenih plodov in v prahu. Meša se v sokove, smoothie-je, sadne solate,...


KOKOSOV SLADKOR

Kokosov sladkor je v kristale spremenjen nektar iz cvetov kokosa. Kokosove palme so zelo obstojne in za rast ne potrebujejo umetnih gnojil ali pesticidov, torej je tudi to sladilo povsem naravno in brez umetnih dodatkov. čŒe seveda izberemo čisti 100% kokosov sladkor.


Ime tega neškodljivega sladila morda malo zavaja (vsaj kar se okusa tiče). Okus kokosovega sladkorja namreč ne spominja na kokos, bolj na blago karamelo. Kot sladilo pa jedem ne spremeni okusa in je tako primeren za vse vrste sladic, napitkov...

Izjemnost kokosovega sladkorja se kaže v njegovem GI (glikemičnem indeksu z vrednostjo 35). S tem le minimalno vpliva na nihanje krvnega sladkorja in posledično odkrijemo, da pred nami stoji sladilo, ki ne predstavlja nevarnosti telesni teži, ni škodljivo zdravju in je hkrati primerno za diabetike.

Å e več. Ker mu ničesar ne odvzamejo (ali umetno dodajo), vsebuje izjemne količine koristnih snovi, kot so magnezij, železo, kalij, cink, vitamini skupine B (B1, B2, B3, B6) in vitamin C.


KURKUMA

Zanimivost: mastnim jedem lahko dodamo kurkumo ali drugo začimbo, ki deluje kot močan antioksidant, ter tako zmanjšamo možnosti za srčno-žilne bolezni.

Kurkuma je v tradicionalni indijski medicini ayurvedi znana že tisočletja. Uporabljajo jo pri težavah s prebavo in sečili, za čiščenje krvi, nižanje holesterola v krvi, zdravljenje ran, luskavice in težav s kožo ter tudi za zdravljenje rakavih obolenj. V indijski kuhinji pa je poleg zdravilnega učinka priljubljena tudi zaradi svoje rumeno-oranžne barve, saj popestri jedi.

Kot že pri mnogih indijskih rastlinah, so seveda tudi za kurkumo naši zahodni "raziskovalci" odkrili izjemne sestavine in učinke te sončne začimbe. Kurkumin, ki predstavlja približno pet odstotkov kurkume, je znan po svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnostih. Izjemno dobro se je izkazal tudi v boju proti rakavim celicah.

Kurkumin kot aktivna učinkovina deluje celo protibolečinsko. Klinične raziskave iz leta 2009 so zatresle tla ibuprofenu, saj ima vsakodnevna uporaba kurkume enake protibolečinske učinke pri osteoartritisu kot omenjeno zdravilo, le brez neželenih stranskih učinkov.

Pozitivno deluje pri artritisu in pri ostalih težavah s sklepi. Poskrbi za celjenje kosti, lepe mišice ter ugodno deluje na ljudi z avtoimunskimi boleznimi, kot je denimo multipla skleroza, zatre amiloidne plakte, ki jih povezujejo s pojavom Alzheimerjeve bolezni,...

Lahko bi rekli čudežna začimba za vsakogar. Vsakodnevna uporaba vidno deluje tako preventivno kot tudi pomoč ob določenih težavah. Morda jo zato na vzhodu redno uporabljajo kar v prehrani. Morda se zato vedno bolj pojavlja tudi na naših jedilnikih. Jedi, ki smo jih vajeni pripravljati v naših krajih, lahko s kurkumo le popestrimo in naredimo še bolj zdrave.

Vmešamo jo v namaze, juhe, enolončnice, rižote in žitarice, testenine ter razne napitke in smoothie-je. Za hitre in morda celo bolj vidne učinke pa jo mnogi mešajo v hladno stisnjeno olje (olivno, sezamovo, kokosovo,...).

 

RECEPT

Kuskus s sejtanom in kurkumo


 

MESQUITE

Mesquite je vrsta rožičevca iz Peruja in je izjemna mešanica beljakovin, ogljikovih hidratov, sladkorjev in mineralov. Zaradi svoje sestave pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi.

 

Vsebuje veliko prehranskih vlaknin, ki učinkovito izboljšujejo prebavo ter proteinov in mineralov, med katerimi izstopajo kalcij, magnezij, kalij, železo in cink. Rožiči so vedno bolj popularni tudi zaradi svojega izjemnega okusa, ki spominja na karamelo in melaso. Kljub temu vsebujejo malo sladkorjev in zaradi visoke vsebnosti vlaknin in posledično počasne absorbcije ne povzročajo nihanj sladkorja v krvi.

 

Uporablja se v kombinaciji z ostalimi mokami za peko kruha, palačink, piškotov, tort,... in kot dodatek čaju, kavi, smoothieju, jogurtom, sadni solati,...


 

 

YACON

Sladki prebiotik iz Andov

 

Yacon ima med sladili posebno mesto, saj je edino, ki ga naši čuti zaznajo kot sladkega, telo pa ga na drugi strani ne zazna kot sladilo in zato ne deluje na dvig sladkorja v krvi. Druga omenjena sladila sladkor v krvi dvignejo minimalno in so enako primerna za sladkorne bolnike, yacon pa je glede na to najprimernejši. Ima zelo nizko kalorično vrednost in zaradi vsebnosti inulina pozitivno deluje na črevesno floro in presnovo ter na zniževanje holesterola v krvi. Pozitivna lastnost yacona je tudi ta, da poveča absorbcijo nekaterih minaralov – kalcij, magnezij, fosfor, železo, cink,...

 

Okus sirupa spominja na karamelo in med in se uporablja povsem enako kot ostala sladila, za slajenje kosmičev, jogurtov, smoothiejev, čajev, sadnih solat, peciv,...



Koledar dogodkov:

avgust
po to sr č pe so ne
31 28 29 30 31 1 2 3
32 4 5 6 7 8 9 10
33 11 12 13 14 15 16 17
34 18 19 20 21 22 23 24
35 25 26 27 28 29 30 31

Zadnje novice:

6.05.2014

DRAGI UPOKOJENCI

VSAK PRVI IN DRUGI DELOVNI DAN V MESECU imate pri nas

10% POPUST OB NAKUPU Z GOTOVINO.

3. in 5....

Misel meseca

“Tistemu, ki želi,

ne manjka načinov.”

Italijanski pregovor