PRESNI KREKERJI

Potrebujemo

1,5 skodelice zmletega lana (200g)
1 skodelico fino mletih oreščkov - indijski oreščki, mandlji, sončnična semena (150g)
2 bučki
3 žličke posušenega in mletega rožmarina
½ skodelice hladno stiskanega oljčnega olja (120ml)
1 žlička čemaža ali česna v prahu
2-3 žličke soli (himalajske ali piranske)
1,5 skodelice vode

Priprava

V mešalniku dobro zmeljemo lan. Ločeno zmeljemo oreščke ter nato zmešamo oboje in dodamo preostale suhe sestavine. Olupimo bučke in jih nastrgamo na večje trakce. Skupaj s čemažem in oljem jih vmešamo v ostale sestavine. Dodamo 1,5 skodelice vode, premešamo in počakamo nekaj minut. Če se je masa preveč strdila, dodamo še malo vode in ponovno premešamo. Prava gostota je, ko je masa še gosta, a dovolj prožna da jo lahko razmažemo po peki papirju na enakomerno debelino 3-5 mm.
Po 2-3 urah sušenja na 40°C narežemo kruhke poljubne velikosti.

Kruhke sušimo celo noč, jih zjutraj obrnemo in sušimo do želene trdote.
Krekerje lahko hranimo v zaprti posodi na hladnem tudi do nekaj tednov.


KAMUTOV KRUH

Za zdravo malico lahko kruh le pomakamo v gorčičnem olju.

 

Potrebujemo:

2 žlici suhega kvasa za peko
2 ½ skodelici vroče vode
2 žlici olivnega olja
2 žlici piranske ali himalajske soli
6 ½ ali 7 skodelic kamutove moke

Priprava:

Vročo vodo damo v skledo in vanjo stresemo kvas. Pustimo stati približno pet minut, da se kvas zmehča. Kvas združimo z oljem, soljo in dvema skodelicama moke ter enakomerno premešamo. Počasi dodamo še preostalo moko, zgnetemo in oblikujemo hlebček, ki ga pomokamo z vseh strani ter pustimo počivati približno 1 uro. Po eni uri testo zopet malo pregnetemo in ga pustimo še približno pol ure.
Pečico segrejemo skupaj s pekačem na 250°C. Testo previdno prevrnemo na razgret pekač in pečemo 20 minut pri 250°C, nato še 25 minut na 200°C. Kruh je pečen, ko skorja porumeni.

Namig: namesto olivnega olja uporabimo gorčično,  konopljino ali drugo olje. Kruhu lahko dodamo tudi konopljino seme, chia semena ali seme po izbiri.


PIRIN KRUH BREZ KVASA

Potrebujemo

450 g polnovredne pirine moke
2 zvrhani žlici bio pecilnega praška (vinski kamen)
300 ml sojinega jogurta
približno 150 ml tople vode
1 zvrhana žlička piranske soli
malo olivnega olja
semena-po želji


Priprava

Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom, dodamo sol, nato jogurt in postopno dolivamo toplo vodo. Sestavine zgnetemo. Testo izdatno potresemo s pirino moko in oblikujemo dva hlebčka ali štručki. Na pekaču, obloženem s peki papirjem pečemo v ogreti pečici približno 30 minut na 200°C, nato zmanjšamo temperaturo na 180°C in pečemo še 20 minut.


 


Koledar dogodkov:

avgust
po to sr č pe so ne
31 28 29 30 31 1 2 3
32 4 5 6 7 8 9 10
33 11 12 13 14 15 16 17
34 18 19 20 21 22 23 24
35 25 26 27 28 29 30 31

Zadnje novice:

6.05.2014

DRAGI UPOKOJENCI

VSAK PRVI IN DRUGI DELOVNI DAN V MESECU imate pri nas

10% POPUST OB NAKUPU Z GOTOVINO.

3. in 5....

Misel meseca

“Tistemu, ki želi,

ne manjka načinov.”

Italijanski pregovor